Først publisert i Aftenposten 02.01.2016

Pasientene mine overraskes sjelden av tiltak rundt trening og relasjoner. De blir imidlertid ofte overrasket når jeg oppfordrer til å gi mer.

Min niese overrasket meg på julaften da alle gavene hun hentet frem var de hun skulle gi, og ikke de hun skulle få. Hun forklarte: Det jeg liker best er å se andre åpne gavene jeg gir dem. Jeg liker å se ansiktene deres og hvordan de liksom lyser opp når det er noe de blir glade for.

Ingen har noensinne blitt fattige av å gi, skrev Anne Frank. Det å gi til andre mennesker beriker livene våre med lykke, glede og mening. De fleste vil si seg enig, spesielt nå i jula med flyktningstrømmen friskt i minne. Jeg tror imidlertid at vi ikke er like bevisste på at vi faktisk kan bruke det for å få det bedre i hverdagen.

Når jeg møter pasienter med angst og depresjon, brukes første timen til kartlegging og å finne enkle grep som raskt gjør hverdagen litt lettere. De overraskes sjelden av tiltak rundt trening, kosthold, søvn, arbeid og relasjoner. De blir imidlertid ofte overrasket når jeg oppfordrer til å gi mer.

Forskning viser at det å gi til andre mennesker gir mye mer glede enn å få. Det gjelder ikke bare gaver, veldedig arbeid eller støtte til bistand. Det er flere måter å gi på. Det gjør godt å gi komplimenter. Å gjøre tjenester for noen som trenger det. Å lytte og gi råd. Bare å ønske andre godt, gjør godt.

Å gi gjør noe med hjernen vår. Det aktiverer de samme områdene som når vi spiser sjokolade eller har sex.Noen ting forsterker opplevelsen. Du blir gladere av å vite hvilken nytte gaven gir. Av å se mottakeren. Av å gi flere små gaver istedenfor én stor.Når andre ser at du gir. Når du mottar takk etterpå. Du blir også gladere av å gi uten å få noe tilbake (!).

Å gi gjør også noe viktig med oppmerksomheten. Når vi har det vondt tilbringer vi mye tid inne i oss selv. Vi bekymrer oss, grubler, angrer og kverner over alt vi ikke får til. Når vi gir flytter vi oppmerksomheten utover, skaper en pause fra oss selv og et rom for å se at andre trenger hjelp, strever eller har det verre enn oss. Det får oss til å føle oss bedre.

Hvis man aktivt gir mer til andre for å selv bli mer lykkelig, blir det en egoistisk handling? Hva så? Hvis vi vet at vi blir lykkeligere av noe som også gjør andre glade, så for all del gjør det!

Vi har allerede enorme mengder press på oss til å være flinke og gode versjoner av oss selv. Ikke krev at generøsitet skal bli en perfekt idealistisk handling. Det bør være mulig å være uselvisk og selvisk på en gang, samt å nyte takknemlighet og beundring.

I juletiden er vi opptatte av å gi gaver, hilsener, tjenester og omtanke. Det trenger ikke begrenses til julen. Ta det med inn i det nye året. Med små grep i hverdagen kan du gi deg selv vesentlig mer mening og lykke.

Du kan gjøre tjenester for venner og familie. Støtte veldedige organisasjoner.  Overraske noen. Lytte til en som trenger det. Lage mat til andre. Rose og takke kolleger. Om du ikke gjør det for andre – gjør det for deg selv. Eventuelt kan du bare spise mer sjokolade og ha mer sex.