Først publisert i Aftenposten 03.12.2015, skrevet med Svein Øverland.

Vi tviler på at du på dødsleiet ditt vil ligge og angre på at du ikke brukte mer tid på å ta den perfekte selfien eller piske deg selv fordi du ikke var pen nok.

I vår kronikk i Aftenposten 01.11.15 skrev vi om hvordan internett har blitt en arena for å psyke ut folk, gjennom sosiale mediers forherligelse av det falske perfekte som et mål på lykke. Vi tror vi traff en nerve. Tusen tilbakemeldinger tyder på at både voksne og tjue-åringene kjente seg igjen. Andre mente vi var for kritiske. Uansett, – mange utfordret oss til også å komme med forslag til løsninger. Først tenkte vi å svare de voksne. Men vi tror det er bedre å snakke til de unge det (særlig) gjelder.

Kjære deg som er ung og higer etter det perfekte. Her følger noen ord til deg. Vi vet ikke om de er kloke, men det er ting vi har tenkt mye på. Vi tror tankene er viktige og at ordene er til hjelp.

Som psykologer møter vi mange unge som er flinke, pene, har gode karakterer, trener, spiser sunt og har mange venner, – men som likevel føler at de ikke har rett til å bli elsket, at de ikke er gode nok. Hvorfor er det sånn?

Jo. Hva du føler om deg selv kan i bunn og grunn spores til avstanden mellom den du oppfatter at du er og den du ønsker å være. Dersom du har himmelhøye mål, kan virkeligheten bli et helvete. Avstanden blir for stor, og vil kanskje ikke bli så mye mindre. Vi mener at dette jaget oppstår i det sosiale, men forsterkes gjennom glansbilder av vellykkede liv på sosiale medier, perfekte selfies, motebransjen og rosablogger. Det hjelper ikke å være god, dersom målet er å være perfekt. Det er derfor at du stadig føler deg trist og at du ikke er god nok, og at du ikke forstår hvorfor.

Tenk på følgende: Hele 86% av ungdom er på Snapchat og 96% på Facebook. De fleste der utgir seg en gang i blant for å være ”bedre enn de er”. Hver gang du sammenligner deg med noen og synes den andre er bedre, faller selvfølelsen din med 5%. Ungdom bruker omtrent fire timer daglig på sosiale medier. I løpet av seks år utgjør dette til sammen et helt år. Trekk så fra to år som (forhåpentligvis) går til søvn, så sitter du igjen med at en firedel av din våkne tid går med på en aktivitet som potensielt sett gjør deg mer ulykkelig. Det virker ikke å være så lurt.

Mange hevder at løsningen er å kutte ut sosiale medier. Vi er for så vidt enige i at dette kan være lurt, men tror ikke dette er hele løsningen allikevel. Internett og sosiale medier er her, og har kommet for å bli. Så hva bør du og vi gjøre med dette? Her er tre råd – tre nøtter for Askeladder og Askepotter over hele Norge – for å gjøre deg selv litt mer lykkelig:

  1. Forskning viser at det ikke er nok å være sosial på nettet, man må faktisk ha ansikt-til-ansikt kontakt med andre for å få full ”effekt”. Chat, bilder og innlegg på vegger holder ikke i det lange løp. Å ikke ha fysisk nærkontakt viser seg å være like skadelig som å røyke en tjuepakning om dagen. Vi behøver ikke å legge ned internett, men vi bør være mer sammen med vennene vår i den fysiske verden. Bruk internett der det gjør deg godt.
  2. Når du, overmannet av perfeksjonsjag, ender opp med å psyke ut deg selv med urealistiske krav og idealer, så legg merke til det. Du kan ikke alltid endre på hvem du er, men du kan endre på hvilke idealer du higer etter. Det er ikke lett å la være, men prøv å tenke fem positive ting om deg selv for hver gang du tenker noe negativt.
  3. Prøv å heller handle i tråd med dine verdier, enn å hige etter mål. Mange bruker hele livet på å strebe etter noe fordi man tror at det er sånn det skal være eller fordi alle andre gjør det. Spør heller deg selv: Det jeg gjør nå – fører det meg nærmere eller fjernere fra det som er viktig for meg?

Hvilke ting kan du så fylle livet ditt med? Vi tror du blir lykkeligere av å oppleve ting, enn å eie ting. Du blir lykkeligere av å være med andre, enn å være alene. Du blir lykkeligere av å skape ting, enn å forbruke ting. Du blir lykkeligere av å gi og være raus, enn å bare få, få, få. Du blir også lykkeligere av å være til stede i nåtiden i ditt eget liv, enn å leve for en fremtid som kanskje aldri vil komme.

Prøv det ut. Du har mye å vinne på det og lite å tape. Det vil si – ikke bare du, men hele samfunnet vårt, har mye å tape på at du ikke gjør det. Vi tviler på at du på dødsleiet ditt vil ligge og angre på at du ikke brukte mer tid på å ta den perfekte selfien eller piske deg selv fordi du ikke var pen nok. Vi tror imidlertid at du heller vil angre på at du ikke brukte mer tid på nettopp de tingene vi nevner overfor. Lykke til!